Opleiding tot huidtherapeut

Welkom bij HuidZorg Huid- en Oedeemtherapie

Bent u op zoek naar een Huid- en Oedeemtherapeut? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Bij Huidzorg Huid- en Oedeemtherapie kunt u terecht voor huidverbetering en het behandelen van o.a. oedeem, acne, littekens en overbeharing. Elke patiënt is gebaat bij een snelle, persoonlijke en doeltreffende behandeling. Dit is wat HuidZorg biedt. U vindt ons in (para-)medische centra in: Bemmel, Boxmeer, Elst en Zevenaar.

Opleiding tot huidtherapeut

De opleiding Huidtherapie aan de Hogeschool Utrecht

De HBO-opleiding Huidtherapie wordt gegeven aan de Hogeschool Utrecht en bestaat uit een vier-jarige voltijd opleiding. Tijdens de opleiding komen o.a de volgende vakken aan de orde: fysiologie, anatomie, algemene ziekteleer, dermatologie, gezondheidszorg, psychologie, biochemie, neurowetenschappen, elektrische epilatie, acnetherapie, oedeemtherapie, manuele lymfdrainage, klassieke massage, littekentherapie, bindweefselmassage, camouflage, dermatografie, lichttherapie en laser.

In de loop van de opleiding zullen een aantal stages worden doorlopen bij huidtherapeuten, medisch specialisten zoals een plastisch chirurg en een dermatoloog. Tevens wordt een stage doorlopen bij de Feldbergkliniek voor oedeemtherapie in Zuid-Duitsland en bij een erkend bandagist voor het aanmeten van therapeutisch elastische arm- en beenkousen (FLAC = Flebologie, Lymfologie en Ambulante Compressietherapie).

De afstudeerfase wordt afgesloten met een scriptie en een referaatexamen. Tot slot volgt het eindexamen: onderzoek en behandeling van een patiënt in bijzijn van examinatoren.

Meer informatie over de opleiding Huidtherapie

Verdere informatie hierover kan worden opgevraagd bij de coördinator van de opleiding Huidtherapie, telefoon: (030) 258 5157. Of kijk op de website van de Hogeschool van Utrecht: www.hu.nl en ga dan naar voltijdopleidingen’.

Erkenning van het beroep Huidtherapie

De Hogeschool Utrecht en de vereniging NVH werken hard aan de toekomst en erkenning van de huidtherapeut door o.a. het verkrijgen van erkenning voor de ‘BIG-wet’ (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg) hetgeen in maart 1998 is gehonoreerd. Dit houdt met name in dat een aantal voorbehouden handelingen alleen door beroepsbeoefenaren mag worden uitgevoerd die daartoe bevoegd zijn. Het komt dus in de praktijk neer op de bescherming van de titel Huidtherapie. Fysiotherapeuten en verpleegkundigen vallen reeds onder de BIG-wet.