Tips en trucs door HuidZorg voor het juiste gebruik van therapeutisch elastische kousen

Welkom bij HuidZorg Huid- en Oedeemtherapie

Bent u op zoek naar een Huid- en Oedeemtherapeut? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Bij Huidzorg Huid- en Oedeemtherapie kunt u terecht voor huidverbetering en het behandelen van o.a. oedeem, acne, littekens en overbeharing. Elke patiënt is gebaat bij een snelle, persoonlijke en doeltreffende behandeling. Dit is wat HuidZorg biedt. U vindt ons in (para-)medische centra in: Bemmel, Boxmeer, Elst en Zevenaar.

Praktische tips bij Therapeutisch Elastische Kousen

Hoe vaak moet ik mijn elastische kousen dragen?

Voor een goed resultaat dient u de kousen dagelijks te dragen. Zeker wanneer u een staand of zittend beroep heeft. U trekt de kousen bij voorkeur ’s morgens direct na het opstaan aan. Uw benen zijn dan nog niet gezwollen. ’s avonds voor het naar bed gaan trekt u ze weer uit.

Hoe trek ik therapeutische elastische kous(en) het beste aan?

 1. Keer de kous vanaf de voet binnenstebuiten. Het voetgedeelte blijft dus in de kous.
 2. Rek het voetgedeelte met twee handen goed uit en trek het voorzichtig over uw voet tot aan de wreef.
 3. Het voetgedeelte zit nu op zijn plaats.
 4. Pak de kous stevig vast aan de bovenrand, breng hem over de hiel en trek de kous omhoog totdat het moeilijk wordt.
 5. Sla de bovenrand nu om, zo dicht mogelijk bij de enkel. Trek aan dit dubbelgeslagen stuk
  de kous zo hoog mogelijk op. Herhaal dit net zo vaak tot het enkelgedeelte over de hiel is.
 6. Sla dan het bovendeel van de kous verder om en trek de kous op totdat deze goed zit.
 7. Sla het omgeslagen deel van de kous terug en verdeel de kous over het been.

Welke zaken moet ik in acht nemen ter bevordering van de levensduur van therapeutische elastische kousen?

 • Vermijd trekken aan het boordje van de kousen.
 • Knip nooit losse draadjes af.
 • Draag goed passende schoenen met een gladde binnenzijde.
 • Let op scherpe nagels en sieraden. Deze kunnen de kousen beschadigen.
 • Repareer uw kousen niet zelf, dit gaat ten koste van de kwaliteit en de werking. Raadpleeg altijd uw kousenleverancier.
 • Na het douchen gaat het aantrekken van elastische kousen extra moeilijk, omdat de huid klam is.
 • Eventueel kunt u ’s avonds douchen i.p.v. ’s morgens.
 • Gebruik geen bodylotion. Dit kan de kous aantasten. U kunt wel Ph-5 bodylotion van Eucerin gebruiken.

Het is aan te raden bij het aantrekken van de kousen rubberen huishoud-handschoenen met goed profiel te gebruiken. Dit is ook om beschadigingen te voorkomen. Indien u geen handschoenen heeft, kunt u voor meer grip op de kous de handen wat bevochtigen met schoon water.

Hoe gebruik ik het (meegeleverde) aantreksokje?

Alleen bij kousen zonder teenstuk wordt een gratis aantreksokje meegeleverd. Dit doet u vóór het aantrekken om de voet, waardoor deze gladder wordt. Dit beschermt de kous tegen scherpe teennagels. Het aantrekken van de elastische kous(en) gaat nu veel gemakkelijker. Als de kous goed op het been zit, trekt u het aantreksokje bij de tenen van u af, onder de therapeutische elastische kous(en) vandaan.

Bestaan er nog andere hulpmiddelen om de therapeutische elastische kousen gemakkelijker aan of uit te trekken?

Ja, indien u door krachtsverlies of gebrek aan lenigheid toch nog problemen heeft met het aan- of uittrekken van de therapeutische elastische kous(en), dan bestaan hiervoor zeer handige hulpmiddelen: de Eureka of de Easyslide. Deze zijn geschikt voor alle uitvoeringen van elastische kousen: van kniekous tot panty, met en zonder teenstuk.

Hoe kan ik therapeutische elastische kous(en) het beste wassen en drogen?

Bij uw elastische kousen ontvangt u altijd een wasvoorschrift. Volg dit op. Algemeen: was de kousen bij voorkeur op de hand of anders in de wasmachine met een fijnwasprogramma op 30° C. Gebruik liefst een speciaal wasmiddel voor elastische kousen of een fijnwasmiddel. Gebruik nooit wasverzachter, bleek of bleekmiddelen, vlekkenwater, wasbenzine of iets soortgelijks. Spoel de kousen na het wassen goed uit zodat er geen zeepresten achterblijven. Nooit wringen! Om de kousen sneller te laten drogen kunt u ze na het wassen stevig in een handdoek rollen en krachtig uitdrukken. Vervolgens liggend laten drogen. Nooit in de droogtrommel, bij de kachel, op de verwarming of in de zon.

Hoe vaak moet ik therapeutische elastische kousen wassen?

Wij adviseren de kousen liefst dagelijks, maar in ieder geval 2 x per week te wassen. Transpiratievocht, vuil en huidtalg tasten het breiwerk aan. Tijdens het dragen gaan de elastische eigenschappen van de draden en daarmee de druk van de elastische kous(en) achteruit. Door veelvuldig te wassen behouden kousen langer hun druk en gaan ze langer mee.

Waarom mag ik geen zalf, olie of vet onder de kous op de huid aanbrengen?

In het breiwerk van therapeutische elastische kousen zijn vaak rubberdraden verwerkt. Zalven, oliën en vetten tasten rubber aan, waardoor de draden kunnen breken. U ziet dan witte puntjes in de kous (de gesprongen rubberdraden) en u voelt dat de ‘rek’ uit de kous is. De kous heeft zijn druk verloren. Het meest kwetsbaar zijn de natuurrubber-draden (veelal in vlakbreikousen). Lycradraden (in de meeste rondbreikousen) zijn beter bestand tegen inwerking van vette stoffen. Indien u tóch zalf of vet moet gebruiken kunt u dit het beste ’s avonds doen als de kousen uit zijn en u naar bed gaat. De zalf heeft dan de hele nacht de tijd om in de huid te trekken. Controleer ’s morgens vóór het aantrekken van de kous wél even of de huid niet nog vettig is.

Wat is de levensduur van elastische kousen?

Uiteraard hangt de levensduur van de kousen in grote mate af van hoe de kousen worden gewassen en behandeld. Therapeutische elastische kousen hebben, ook als u de kousen niet draagt, een beperkte levensduur. Zodra u nieuwe kousen heeft, dient u deze daarom direct te gaan dragen. Indien u meerdere (paren) kousen verstrekt zijn, dient u deze om en om te dragen.

Kan ik elastische kousen in een andere kleur verven?

Er zijn onvoldoende gegevens bekend over de invloed van verf op de druk, het drukbehoud en de samenstelling van therapeutische elastische kousen. Wij raden u daarom af dit te doen. Wij kunnen in elk geval geen garantie geven op elastische kousen die door uzelf geverfd zijn.